PASGLAS LYNGBYGÅRD

1500 - tallet

Højde 14 cm.

Rekonstruktion af et lille pasglas fra slutningen af 1500-tallet. Glasset blev i slutningen af 1800-tallet fundet i en mose ved Lyngbygård vest for Århus og indleveret til det daværende Århus Museum. Glasset fra Lyngbygård tilhører den type af glas, der kaldes for pasglas, og som var et af renæssancetidens foretrukne drikkeglas i Danmark. Selve ordet pasglas stammer fra de tråde, der er påsmeltet omkring glasset, og som på hollandsk kaldtes for pas. Datidens drikkeskik foreskrev, at man i én mundfuld skulle drikke den mængde øl eller vin, der var mellem to pas - heraf talemåden ”at drikke til pas” en af tidens populære drikkeskikke. Pasglas findes i forskellige varianter, der alle er fremstillet i såkaldt stangenglasteknik, hvor glas og fod er blæst i ét stykke.
Glasset fra Lyngbygård er muligvis af den type, der fra skriftlige kilder kendes som et bennikeglas. Glasset har nemlig kun én pålagt tråd i spiral og ikke præcist afsatte pasmærker, som normalt er karakteristisk for pasglas.
Den karakteristiske lysegrønne farve på middelalderens og renæssancens glas skyldes, at glasset blev fremstillet af lokalt opgravet sand, som altid indeholder en smule jern, der farver glas grønt, - farven varierer efter sandets indhold af jern. Dette grønne glas omtales i litteraturen som waldglas (dvs. skovglas), en tysk fællesbetegnelse for europæisk glas fra middelalder og renæssance.

Læs mere om pasglas i SKALK nr.3 2005