SEKSKANTET VINGLAS

1600 - tallet

Højde 11 cm.

Rekonstruktion af sekskantet vinglas fundet ved Nymburk i Bøhmen. Glasset er dateret til første halvdel af 1600-tallet. Det sekskantede glas har en hvælvet fod med en omlagt rand, samt to såkaldte knapper mellem fod og glas. Nederst på kummen er glasset dekoreret med en påsmeltet, tandet rigle.
Barokkens bordskik betød, at man ikke havde faste drikkeglas ved hver kuvert. Når man havde tømt sit glas, bragte tjenere nye fyldte glas frem til bordet. Glassene blev fyldt op ved skænkeborde, som stod ude langs væggene. Dette arbejde blev udført af mundskænken, der endvidere havde til opgave at skulle prøvesmage vinen. Først i 1700-årene begyndte man, at anvende egentligt bordservice med faste glas ved hver kuvert.
Den karakteristiske lysegrønne farve på middelalderens og renæssancens glas skyldes, at glasset blev fremstillet af lokalt opgravet sand og potaske, dvs træaske med et højt naturligt indhold af kalium, der har den egenskab at det nedsætter glassets smeltetemperatur. Sand indeholder altid en smule jern, der farver glas grønt, - farven varierer efter sandets indhold af jern. Dette grønne glas omtales i litteraturen som waldglas (dvs. skovglas), en tysk fællesbetegnelse for nordeuropæisk glas fra middelalder og renæssance.