STORT RØMERGLAS

1600-tallet

 

Højde 17 cm.

Rekonstruktion af stort mørkegrønt rømerglas med tre rækker af hindbær. Glasset kan dateres til 1600- årene og er sandsynligvis produceret i Tyskland. Glasset består af kumme, en spiralformet fod og en hul stik med påsmeltede, hindbærformede rosetter i tre rækker. Disse hindbær blev fremstillet ved at presse et lille stempel, et såkaldt rosetjern, ind i en påsat klump varmt glas
Rømerglas af lignende type kendes kendes fra danske byudgravninger i bl.a. København, Ålborg, Køge, Odense, Ribe og Næstved. Navnet kommer fra det gamle tyske ord “roemen”, som betyder prale. Glasset er et af de mange glastyper, der opstår i renæssancen og som er en videreudvikling af middelalderens krautstrunk og berkemeyerglas.
Den karakteristiske grønne farve på middelalderens og renæssancens glas skyldes, at glasset blev fremstillet af lokalt opgravet sand, som altid indeholder en smule jern, der farver glas grønt, - farven varierer efter sandets indhold af jern. Dette grønne glas omtales i litteraturen som waldglas (dvs. skovglas), en tysk fællesbetegnelse for europæisk glas fra middelalder og renæssance.