TRAGTBÆGER HEDEBY

900 - tallet

Højde 16 cm.

Rekonstruktion af tragtformet drikkebæger fundet i rig kammergrav fra vikingetidens handelsplads ved Hedeby i Schleswig. Glasset er dateret til midten af 900-tallet. Selve tragtbægeret har en konkav sideprofil og en enkelt fortykket rand.
De tragtformede glas var vikingetidens foretrukne drikkeglas. Anvendelsen som drikkeglas bekræftes bl.a. fra frankiske miniaturer. Tragtbægerne varierer meget med hensyn til form og størrelse. De glatte tragtbægre uden dekoration er de mest almindelige, men glastypen kendes med pålagt tråddekoration af forskellig art, ligesom de findes både med og uden farvet rand. Glassene er muligvis produceret i frankiske glasværksteder i de skovrige egne ved Rhinen. Man har ved udgravninger af en glashytte ved Kordel nord for Trier fundet dokumentation for fremstilling af tragtbægre i dette værksted.
Der findes ingen fund af hele tragtbægre fra danske fund. Fra markedspladsen i Ribe har man dog fundet mere end 100 skår fra tragtbægre, endvidere er der bl.a. fundet skår af tragtbægre i Århus, Aggersborg, Langeland og Bornholm, der viser at tragtbægeret også forekom i Danmark i vikingetiden.